Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Digitalisering en Data
Circulariteit

Fedet Marktmonitor juni 2025

27/6/2025
Tussen terugval en herstel: stand van zaken in de industrie

De Fedet Marktmonitor biedt eens per maand waardevolle inzichten in marktontwikkelingen binnen de technische installatiebranche. Met actuele data en analyses helpt de Marktmonitor bedrijven trends te volgen en strategische beslissingen te nemen. Voor vragen betreffende/ deelname aan de Fedet Marktmonitor neem je contact op met FME Business Intelligence FedetBI@fme.nl. Uitsluitend deelnemers ontvangen de volledige rapportage.

Fedet Marktmonitor juni 2025

De industriële bedrijvigheid in Nederland blijft in beweging, maar niet zonder hobbels. Ruim de helft van de industriële bedrijfsklassen produceerde in april minder dan een jaar eerder. De terugval is breed, al zijn er ook lichtpuntjes. Binnen de acht grootste industrietakken tekende de chemische sector de grootste productiedaling op, terwijl de voedingsmiddelenindustrie juist groei wist te realiseren. Deze ontwikkeling past in een breder beeld dat zich al geruime tijd aftekent. De Nevi Nederland Purchasing Managers’ Index (PMI) daalde in mei verder naar 49,0 – de derde maand op rij onder de kritische grens van 50, wat duidt op krimp in de verwerkende industrie. De oorzaak ligt grotendeels in een blijvend zwakke vraag, met opnieuw dalende ordervolumes. Hoewel de productie zelf voor de derde maand op rij licht steeg, is die stijging marginaal en vooral het gevolg van het wegwerken van bestaande achterstanden. Tegelijkertijd zien we dat de werkgelegenheid in de industrie daalt, onder meer als gevolg van herstructureringen en ontslagen. De druk op inkoop, voorraden en productiecapaciteit blijft daarmee groot. Tegen deze achtergrond is het niet verrassend dat het producentenvertrouwen in Nederland opnieuw is gedaald. Fabrikanten kijken met toenemende terughoudendheid naar de nabije toekomst. Handelsspanningen, economische onzekerheid en een gebrek aan dynamiek in binnenlandse en internationale vraag blijven de toon zetten.

Het beeld in Duitsland – traditioneel de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse industrie – is op dit moment gemengd, maar vertoont voorzichtige tekenen van herstel. In mei was het vertrouwen van Duitse producenten voor de vijfde maand op rij iets minder negatief, en in het eerste kwartaal van 2025 groeide de Duitse economie verrassend met 0,4 %. Voor 2026 wordt zelfs gerekend op een economische groei van 1,5 %. Deze opleving heeft deels te maken met een beleidsomslag t.a.v. de strikte begrotings-discipline in Berlijn. Duitsland investeert fors in defensie, infrastructuur en lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Dit heeft geleid tot een hernieuwd, zij het nog broos vertrouwen binnen de industrie. Toch waarschuwen toonaangevende economen ervoor dat geld alleen niet voldoende is. Zonder structurele hervormingen – op het gebied van bureaucratie, arbeidsmarkt en digitalisering – blijft het herstel kwetsbaar.

Binnenlandse aandachtspunten: woningmarkt, regelgeving en netcapaciteit

Naast de industriële indicatoren blijven ook andere economische factoren van belang voor het bredere ondernemingsklimaat. De woningmarkt blijft krap: in mei 2025 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen 9,7% hoger dan een jaar eerder. De combinatie van prijsdruk en schaarste heeft gevolgen voor de bouwsector, investeringsbeslissingen en de mobiliteit van arbeidskrachten. Daarnaast wordt in Den Haag gewerkt aan structurele hervormingen rond vergunningstrajecten, bezwaarprocedures en regelgeving, mede op advies van de groep STOER. Voor de maakindustrie is vooral de voorgenomen versoepeling van eisen aan bouw en ruimtelijke ordening van belang. Kortere procedures, soepeler normen en aangepaste bouwvoorschriften kunnen op termijn ruimte bieden voor nieuwe bedrijvigheid. Ook de aanhoudende problematiek rond netcongestie (overbelasting van het elektriciteitsnet) vraagt om snelle oplossingen, omdat dit directe invloed heeft op de groeimogelijkheden van elektrotechnische bedrijven.

Het huidige economische klimaat, gekenmerkt door terughoudendheid in bestedingen, internationale onzekerheid en interne herstructureringen, vraagt om scherpte en aanpassingsvermogen. Tegelijkertijd zijn er tekenen van stabilisatie, en biedt het internationale speelveld – met name in Duitsland – perspectief op herstel, mits de juiste hervormingen worden doorgezet.

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief