Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht

Brancheplan Verpakkingen

Het Brancheplan Verpakkingen is begin 2022 opgesteld met en voor de installatiebranche. Het plan is gericht op het verminderen en verduurzamen van verpakkingen in de installatiebranche. Fedet is primair contactpersoon voor alle Fabrikanten & Groothandels binnen dit initiatief.
Een initiatief van

Verminderen, verduurzamen en hoogwaardig hergebruiken. De ambitie is om naar een circulaire economie toe te werken, waarbij het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval wordt geminimaliseerd. Hiermee dragen we bij aan de circulaire ambities van de Rijksoverheid om 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken in 2030.

Om deze ambitie te realiseren is samenwerking tussen alle schakels in de keten essentieel: van verpakkingsleverancier, fabrikant, groothandel en installateur tot eindgebruiker en afvalinzamelaar. Door gezamenlijke inspanning is een grotere slagkracht mogelijk.

Brancheplan Verpakkingen heeft een eigen website, compleet ingericht met kennisbank en het laatste nieuws. Hier kun je terecht voor al je vragen en kun je jouw bedrijf aanmelden om mee te doen.

Initiatiefnemers

Dit plan is een initiatief van negen bedrijven uit de installatiebranche van fabrikant en groothandel tot installateur. Techniek Nederland, Fedet en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vervullen hierin een coördinerende en faciliterende rol. Lees meer over de ondersteunende en deelnemende partijen op de website.

Doelstellingen voor 2025

Verminderen en voorkomen

  1. Er wordt 20% minder gebruik gemaakt van plastic en karton ten opzichte van 2021.
  2. Bedrukking en/of stickers op verpakkingen (inclusief palletfolie) is verwijderd of vervangen door een duurzaam alternatief.

Verduurzamen

  1. Plastic verpakkingen bestaan uit ten minste 50% gerecycled plastic.
  2. Al het nieuwe karton bevat een FSC/PEFC-label.
  3. 80% van de kartonnen verpakkingen bestaat uit ten minste 80% gerecycled materiaal.
  4. Plastic en karton verpakkingen zijn 100% recyclebaar.
  5. Piepschuim is vervangen door een duurzaam alternatief.

Hoogwaardig hergebruik

  1. 100% van de verpakkingsmaterialen van papier, karton en plastic worden ingezameld voor recycling of hergebruikt.
  2. Houten pallets zijn FSC/PEFC gecertificeerd en worden voor x%* hergebruikt.

*het precieze percentage hiervoor wordt in de komende maanden nog bepaald

Deelnemende leden van dit initiatief

Dit zijn de deelnemende Fedet leden van dit initiatief.

ook lid worden?
No items found.

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief