Impuls digitalisering bouwindustrie

Tijdens een goed bezochte bijeenkomst voor bouwfabrikanten op 30 januari in Soesterberg georganiseerd door Ketenstandaard Bouw en Installatie, gaven de aanwezige fabrikanten aan de ETIM Classificatie te gaan invoeren als standaard voor bouwproducten en de SALES Standaard voor de elektronisch communicatie met klanten. Daarmee wordt een belangrijke versnelling gegeven aan de digitalisering van de bouwindustrie in aansluiting op de DigiDeal; het Nationaal Informatiserings- en digitaliseringsprogramma voor de bouw.

Bouwgroothandel wil kwalitatief goede data van fabrikant
Namens de bouwgroothandel toonden Ron Kessels van Saint-Gobain Distribution Benelux en Robert Landsman namens Veris – de serviceorganisatie van Bouwcenter, Bouwpunt en Stiho – tijdens de bijeenkomst overtuigend het belang aan van kwalitatief goede productdata. In beide organisaties zetten tientallen medewerkers op allerlei wijze aangeleverde data van fabrikanten om naar bruikbare data. Werk dat eigenlijk de verantwoordelijkheid van de fabrikant is. Geclassificeerde data volgens ETIM en aangeleverd via de SALES Standaard kunnen door de groothandel automatisch worden ingelezen en gebruikt en de kwaliteit is aanzienlijk hoger.

Wavin wijst fabrikanten de weg
Wavin maakt als fabrikanten van installatie- en bouwproducten al jaren gebruik van de ETIM Classificatie en de SALES Standaard. Michan Katerbarg van Wavin noemt als groot voordeel de integratie van data met de groothandel nationaal en internationaal. “Goede artikeldata zorgt ervoor dat producten eerder worden gevonden in bijvoorbeeld online assortimenten, en dus vaker worden verkocht. Wanneer fabrikanten geen data aanleveren, hebben ze geen invloed op de manier waarop hun producten worden verkocht. Bijkomend voordeel voor Wavin is de interne communicatie tussen de eigen fabrieken in de verschillende landen, doordat ETIM een internationale standaard is die veel gestandaardiseerde vertalingen kent.”

Versnelling van digitalisering in de bouwindustrie
Het strategisch panel van NVTB heeft in juli 2018 jaar al gekozen voor de ETIM Classificatie en de SALES Standaard. De branchevereniging voor de bouwmaterialenhandel (HIBIN), houthandel Jongeneel en de binnen SAKOL samenwerkende handelaren in hout- en bouwproducten waren mede-initiatiefnemer van de bijeenkomst op 30 januari. Hiermee komt de digitalisering in de bouwindustrie in een stroomversnelling.

Algemeen nieuws