Extra instroom? Bied een BBL leerling een leerwerkplek aan!

Het begeleiden van BBL leerlingen, een vak apart!

Een MBO leerling in een BBL-opleiding voor bijvoorbeeld een werktuigbouwkundige- of elektrotechnische opleiding vraagt een investering van jouw organisatie in tijd, geld en begeleiding. Maar wanneer je dit goed aanpakt, krijg je hier een loyale medewerker voor terug die bij jou de fijne kneepjes van het vak kan leren. Het opleiden van nieuwe instroom is dé manier om nu alvast aan jouw toekomstig personeelsbestand te werken.

BBL is de Beroeps Begeleidende Leerweg. Dat betekend dat leerlingen of deelnemers aan een BBL-opleiding vooral praktijkgericht leren. Een BBL opleiding heeft daarvoor een speciale mix van praktijk en theorie. In de praktijk betekent dit dat een leerling in een BBL opleiding voornamelijk werkzaam is bij een erkend leerbedrijf. Over het algemeen houdt dit in: 4 dagen werken, 1 dag school (bij de ROC’s) of 5 dagen werken en een aantal weken per jaar naar school (GO⁰).

Wanneer je een BBL leerling via een praktijkleerovereenkomst in dienst hebt,  heeft deze leerling een praktijkopleider vanuit het bedrijf nodig. Ook wel de leermeester of praktijkbegeleider genoemd. Deze praktijkopleider vervult een belangrijke rol in de begeleiding van de leerling. Hij/zij is verantwoordelijk voor de beroepspraktijkvorming (BPV) van leerling in het werkveld. De praktijkopleider is degene die een leerling ondersteunt, informeert en eventueel beoordeelt tijdens een stage of leer-werktraject. Daarnaast vormt hij/zij een schakel tussen onderwijsinstelling en de organisatie waar de leerling werkzaam is, onder meer door te fungeren als eerste aanspreekpunt. De praktijkopleider zorgt ervoor dat de leerling de gelegenheid krijgt om alle werkprocessen uit het kwalificatiedossier te  doorlopen, beoordeelt deze én tekent ze af in het BPV boek.

Een mooie taak om de nieuwe generatie in te wijden in ons mooie vak. Een verantwoordelijke taak ook. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) organiseert webinars/workshops voor praktijkopleiders. De SBB workshops zijn kosteloos! Daarnaast organiseert SBB binnenkort een 3-tal 45 minuten durende webinars:

  1. Selecteren zonder vooroordelen | donderdag 9 mei 16 uur
  2. Gelijke behandeling op de werkvloer | dinsdag 21 mei 16 uur
  3. Objectief oordelen | dinsdag 28 mei 13 uur

Klik hier voor meer informatie over inhoud en aanmelden

 

A+O ondersteuning
Ook het A+O fonds metalektro biedt diverse mogelijkheden voor de bedrijven die afdragen aan dit fonds. Bekijk de website voor de workshops die door het hele land gepland zijn van juni t/m december 2019. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden om medewerkers op te leiden die zich in gaan zetten als praktijkopleider. Ook heeft het A+O fonds meer informatie over subsidies voor het bieden van een BBL leerplaats.

 

Voor meer informatie over erkennen van leerbedrijven, of BBL kan je uiteraard ook direct contact opnemen met een ROC bij u in de buurt.

 

 

 

 

Algemeen nieuws