Gebaat bij een digitaal ontwerp en een geïntegreerd productieproces

Een dertigtal gerenommeerde paneelbouwers zijn op initiatief van de Federatie Paneelbouw 2 dagen op reis geweest om hun missie verder te realiseren

Het waarborgen van de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen ter stimulatie en het behoud van de paneelbouw- én de maakindustrie in Nederland

Om te zien hoe de toekomst voor de Nederlandse paneelbouw er uit gaat zien is er voor gekozen om samen met twee sterk innoverende bedrijven Rittal en Siemens een reis naar Duitsland te ondernemen.

Programma bij het Rittal innovatie centrum in Haiger
Eerst een presentatie “Wat betekent Industrie 4.0 voor de Paneelbouw?”, met aandacht voor digitalisering, data van componenten, engineering en de samenhang ervan bij het ontwerpen en samenstellen van panelen. Opvallend is dat tijdens het samenstellen van een paneel nog de meeste tijdwinst te halen is tijdens de draadconfectionering en codering. Tijdens de rondleiding is er veel aandacht voor de werkplaatsoptimalisatie, met behulp van machines voor mechanische bewerkingen aan panelen, assemblage van klemmenstroken, afkorten van montagerails en bedradingskokers, bedradingsrobot en draadconfectie.

 

Programma bij de Siemens productie plant voor besturingspanelen in Chemnitz
“Klanten willen geen producten maar oplossingen” dit is het motto van de Siemens plant in het voormalige Oost-Duitse Karl-Marx-Stadt. Deze plant combineert op grote schaal de engineering, ontwikkeling en productie van complete besturingspanelen, met groot succes. De productie is flexibel, de meeste van de ongeveer 70.000 kleine en grote samengestelde panelen die jaarlijks de fabriek verlaten worden gebouwd in gemiddeld series van 2 a 3 stuks. Hierdoor is een geïntegreerde informatiestroom noodzakelijk die begint zodra de klant de eerste projectdocumenten ter beschikking stelt. In de daaropvolgende processtappen worden de schema’s omgezet in technische productiedocumenten meestal in 3D. Tijdens de rondleiding is aandacht voor verschillende machines die het bewerken, samenstellen en bedraden van de besturingspanelen sterk vereenvoudigen. Paneelbouw op deze schaalgrote is zeer indrukwekkend.

Samengevat een prachtig initiatief, door de samenwerking tussen Rittal, Siemens en de Federatie Paneelbouw is deze zeer inspirerende reis naar Haiger en Chemnitz mogelijk geworden.

Meer informatie
Bent u een Nederlandse paneelbouwer die achter de belangen van de branchevereniging Federatie Paneelbouw staat en ook de samenwerking met andere branches zoekt sluit u dan aan bij de Fedet sectie Federatie Paneelbouw.

Voor meer informatie over de sectie Federatie Paneelbouw kunt u contact opnemen met Jan Hartman via info@federatiepaneelbouw.nl of het Fedet Secretariaat. Het Fedet Secretariaat is telefonisch bereikbaar op 088 400 84 16 of door een mail te sturen naar info@fedet.nl.

Algemeen nieuws