Aan de slag met de gastles!

Tijdens het Fedet instroom event heeft de werkgroep instroom de gastles elektrotechniek gelanceerd. Deze gastles is gemaakt om kinderen op basisscholen in groep 7 of 8 te laten nadenken over de onmisbaarheid van elektrotechniek en hoe leuk het kan zijn om daarin te werken. Het is de bedoeling dat onze lidbedrijven deze gastles actief zelf via alle medewerkers gaan geven. Dus vraag aan de (voormalige) basisschool van je zoon, dochter, kleinkind of buurtkinderen of ze een keer 1,5 uur vrij maken voor elektrotechniek. Vraag de gastles aan, bereid deze voor en geniet van het enthousiasme van de leerlingen! De gastles bestaat uit drie delen; na de intro start je met een korte film (25 min) daarna een korte presentatie waarmee we elektrotechniek in het dagelijks leven zichtbaar proberen te maken, vervolgens maken de kinderen een elektrotechnisch kwartetspel wat ze uiteindelijk in de klas kunnen bewaren en nog heel lang kunnen spelen.  Aan het einde laat je als gastspreker een doos met elektrotechnische materialen achter waarvan de kinderen in de periode daarna een kunstwerk kunnen maken. Daarmee kunnen ze nog een mooie prijs winnen. Aan het einde van het schooljaar zal de werkgroep instroom aan de winnende klas ‘de techniekbelofte van het jaar’ prijs uitreiken.

Gastlessen elektrotechniek in Zoetermeer!
Graag deel ik, Brenda Witzier, mijn ervaringen met jullie over de eerste gastlessen elektrotechniek. Op maandag 11 november ben ik, samen met Miranda Schippers, naar de Prinses Margrietschool in Zoetermeer geweest om een pilotversie van de gastles te geven. Dit is de voormalige basisschool van mijn dochters, en zij reageerden heel enthousiast op mijn vraag om als pilotschool te dienen. Juf Sylvia gaf aan graag meer te doen met techniek en dat een gastles een mooie manier is om dit te doen. De klas bestaat uit 20 kinderen. Op maandagochtend stonden wij dus direct om half 9 voor de klas. De kinderen waren vol aandacht voor de film, zeer actief in de presentatie/discussie over waar je elektrotechniek allemaal tegen komt in het dagelijks leven. Vooral bij elektrotechniek in het voetbalstadion, bij of formule 1 gingen een aantal kinderen helemaal los. Zij gingen daarna gezellig aan de slag met de kwartetspellen, en vonden het soms best lastig om een thema en daarbij 4 onderwerpen te bedenken. De doos met materialen die ik meegekregen had van Paul Baars (Hellerman Tyton), waarvoor dank, werd enthousiast in ontvangst genomen. En zij gaven aan graag mee te gaan doen in de kunstwerkcompetitie. Wij hebben de kinderen gevraagd wat zij van de Aangezien deze school nog een tweede groep 8 heeft heb ik al afgesproken volgend jaar nog eens een keer terug te komen.

Op woensdag 11 december mocht ik de gastles Elektrotechniek van Fedet verzorgen bij Stichting Piëzo in Zoetermeer. Een sociaal maatschappelijke organisatie die mensen in de gelegenheid stelt om hun talenten en vaardigheden te ontdekken en verder te ontwikkelen en zo (meer) zelfredzaam te worden. Ik kwam privé in contact met deze stichting en toen ik hoorde dat zij een dag over techniek wilden organiseren, heb ik direct aangeboden om de gastles te komen geven. Op deze woensdag waren ongeveer 35 kinderen aanwezig in de talentacademie. Ook zij bekeken de film, deden actief mee aan de presentatie en maakten een kwartet over Elektrotechniek. Daarna konden de kinderen ook nog, onder begeleiding van diverse Piëzo vrijwilligers, aan de slag met het uit elkaar halen van allerlei oude apparaten, en dat vonden zij fantastisch. Het was heel leuk om te zien hoe zij met hun neus op de techniek broodroosters, laptops en stofzuigers uit elkaar stonden te halen. Mooie stukjes wilden zij ook nog graag mee naar huis nemen. Het toeval wilde dat de burgermeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot, met Minister President Mark Rutte vandaag een bezoek bracht aan Piëzo en ook een kijkje kwam nemen. Zij zagen ongeveer 35 enthousiaste klussende kinderen bezig met techniek! De kinderen hadden een topmiddag.

Dus neem contact op met een school, en plan een gastles.

Heb jij interesse om een Fedet Gastles te geven op een basisschool van jouw keuze?
Je kunt de kant en klare gastles, met docentenhandleiding en tips, film, presentatie en kwartetkaarten hier aanvragen.

Algemeen nieuws