Met de komst van LED heeft verlichting een nieuwe rol in de maatschappij en industrie gekregen. Verlichting ontwikkelt van op zichzelf staande lampen en armaturen naar geïntegreerde slimme verlichtingsoplossingen. Dit is een belangrijke reden dat NLA in 2016 besloten heeft niet meer als zelfstandige brancheorganisatie door te gaan, maar de krachten met Fedet te bundelen.

NLA gaat verder als sectie binnen Fedet en is aangesloten bij de Europese koepel Lighting Europe. Er is een beleidsplan vastgesteld met een link naar Lighting Europe. Zo kunnen topics vanuit de Europese Commissie naar Nederland en visa versa vertaald worden. De sectie wil professionaliseren en de rol en invloed vergroten. De activiteiten komen voort uit de werkgroepen LEDification, Human Centric Lighting, Intelligent Lighting Systems en Circular Economy.
Hieronder per werkgroep een korte omschrijving.

Wil je meer informatie over een werkgroep, of wil je als NLA lid je aanmelden voor een werkgroep? Neem dan contact op met Marcel den Haan, branchemanager Fedet-NLA of stuur een e-mail naar info@fedet.nl.


Werkgroep LEDification
De werkgroep LEDification gaat in samenwerking met de lobbykracht van FME en Fedet het nieuwe kabinet en stakeholders aansporen de switch naar LED te maken. De Europese richtlijn EPBD, waaruit in Nederland de NTA8800 is voortgekomen, is één van de belangrijke programma’s waar de werkgroep LEDification positie moet innemen. Naast energiebesparing verbetert LED ook de ‘quality of light’. De promotie hiervan is een extra doel van de werkgroep.

Klik hier om de infografic over besparing met LED verlichting te downloaden

Werkgroep Human Centric Lighting
Licht zorgt voor zicht op wat we doen, het creëert veiligheid en oriëntatie. Maar licht doet veel meer dan dit. Licht brengt ons energie, ontspanning, alertheid, goede prestaties, stemming en draagt bij aan onze slaap- en ontwaakcycli. Als we de factor energiebesparing hierbij optellen is licht een zeer belangrijke bouwsteen in ons dagelijks bestaan. De werkgroep Human Centric Lighting pakt al deze elementen samen. Het doel van deze werkgroep is doormiddel van publicaties, studies, events en gesprekken met stakeholders het idee en waarde van Human Centric Lighting te adresseren.

Werkgroep Intelligent Lighting Systems
Met de komst van LED transformeert de verlichtingsindustrie van een analoge naar een digitale technologie. Gebouwen, steden en industrieën worden slim, waar verlichting een belangrijke backbone van het ecosysteem is. Zo kan slimme verlichting als basis-infrastructuur voor mogelijkheden van ‘Internet of Things’ gaan dienen. Deze ontwikkeling vraagt nieuwe samenwerkingsvormen en een andere rol van de verlichtingsindustrie. De werkgroep Intelligent Lighting Systems zet in op stimulering en inzet van Intelligent Lighting Systems binnen de eigen leden en stakeholders zoals vastgoedeigenaren, facility managers, overheden, installateurs en licht designers.

Werkgroep Circular Economy
Deze werkgroep werkt aan programma’s en acties vanuit de Europese en nationale circulariteitsdoelstellingen. De werkgroep adresseert en werkt aan Europese en Nederlandse besluitvorming en vraagstukken die voor onze verlichtingsindustrie van belang zijn. Met als doel dit in concrete acties te vertalen voor de leden, de Nederlandse markt, overheid en stakeholders.
De expertise en bijdrage van de NLA leden aan de werkgroep Circular Economy is van cruciaal belang. Dit, om antwoorden, reacties en stelling in te nemen als het gaat over circulariteit. Het betreft onder andere de inzameling van verlichting, uitbannen van giftige stoffen in productie van lampen en armaturen en bouwen aan servicable luminaires.

Lighting Europe
Fedet-NLA is aangesloten bij de Europese koepel Lighting Europe. De Nederlandstalige flyer van LE over Healthy Buildings kan je hier downloaden.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Sectie NLA of de werkgroepen kan je contact opnemen met Marcel den Haan, branchemanager Fedet-NLA. Dit kan telefonisch op 088 400 84 16 of door een mail te sturen naar info@fedet.nl.

DOCUMENTEN EN DOWNLOADS


Agenda’s, verslagen en documenten

Je moet lid zijn van FEDET en een inlogaccount hebben om de verslagen, agenda’s en documenten te kunnen downloaden. Ben je lid van FEDET maar heb je nog geen inlogaccount neem dan contact op met het secretariaat.