Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Elektrotechniek.tv
Digitalisering en Data

Een primeur voor Nederland: Het Energie Theater

9/11/2023
Een primeur voor Nederland: een installateur regelt een theatercollege met experts om particulieren te helpen met het verduurzamen van een woning.

Keukentafelgesprek wordt kennisevent

Installateur houdt interactief theatercollege: volle bak

Een primeur voor Nederland: een installateur regelt een theatercollege met experts om particulieren te helpen met het verduurzamen van een woning. Het Schaffelaar Theater in Barneveld (550 mensen) was uitverkocht, en de reacties zijn laaiend enthousiast.

Wat is nu het verhaal achter Het Energie Theater?

Installatiebedrijven hebben het razend druk: er is veel vraag naar verduurzamingsadvies, en bedrijven die zonnepanelen, cv-ketels en warmtepompen installeren hebben al jaren te maken met een structureel tekort aan mensen. Installatie-ondernemer Patrick Schimmel kwam tot een knap staaltje ‘omdenken’. “We worden ongelofelijk vaak gevraagd om met mensen mee te kijken hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. Toen dacht ik: ik huur het plaatselijke theater af om het keukentafelgesprek in een groot gezelschap te voeren.”

Theatercollege

Het theater werd gehuurd. Schimmel schakelde zonnepanelen-expert Dennis van der Meij in, en wist ook elektra-expert Henry Lootens enthousiast te krijgen voor deze opmerkelijke manier van omdenken. Met presentator en klantenexpert Frans Reichardt en Installatie.nl-journalist Eddy Buiting werd een theatercollege vorm gegeven met pitches, stellingen, kritische reflecties en vooral: veel ruimte voor vragen uit de zaal.

Niets verkopen

Het is een trend: experts die via podcasts of theatershows hun kennis gaan delen, en daar is dit ook een mooi voorbeeld van. Schimmel: “Voorwaarde was: we gaan niets verkopen. We gaan kennis delen: geen producten of ons eigen bedrijf promoten, maar richting geven aan het keuzeproces van de particulier.” Doel was dat mensen zonder vooringenomenheid kennis mee naar huis namen.

Uitverkocht huis

De installateur stak zijn nek uit, en werd daarin beloond: de 550 kaarten vlogen als warme broodjes over de toonbank. De zaal vulde zich met particulieren, collega-installatiebedrijven, gemeentelijke energieadviseurs en andere belangstellenden. Henry Lootens omschrijft het treffend: “Een idioot idee, met een fantastische uitvoering”

Hoe ziet het college eruit?

De voorstelling is interactief. In korte pitches informeerden de experts de zaal over hoe energie werkt: hoe kan het dat net overbelast is? Hoe werkt de wereld van de energiecontracten, en welke keuzes kun je morgen maken om energie te besparen. Complexe techniek leggen de mannen uit met alledaagse voorbeelden en levendige beeldspraak. Zonnepanelen-expert Dennis van der Meij legde met zijn zoon Giel (10) aan de hand van aardbeien uit hoe de vastgelopen markt van zonne-energie in elkaar steekt. Patrick Schimmel legde uit hoe de stap naar warmtepomptechniek vooral voorafgegaand dient te worden door vraagbeperking (isolatie) en het optimaliseren van de bestaande installatie (inregelen). Henry Lootens gaf een inkijkje in de wereld van de meterkast. Hoe ontstaat netcongestie, en hoe kun je orde brengen in de eigen energiehuishouding zonder bijvoorbeeld gelijk naar batterijen te hoeven grijpen. De experts schoppen heilige huisjes omver, en ontdoen de verhalen die mensen lezen van de zakelijke belangen die bedrijven en organisaties nu eenmaal hebben.

Comedy en humor

Frans Reichardt schudde een stukje stand-up comedy uit de mouw, en lardeerde het theatercollege met gedichten en limericks. Eddy Buiting zorgde met zijn kennis van de installatiewereld voor perspectief, nuance, prikkelende vragen en een live-column. Het tweede deel van het theatercollege kregen de experts een spervuur aan vragen vanuit de zaal: de catchbox microfoon vloog door het theater, en voor de pauze hadden alle bezoekers de kans om hun vragen alvast in te dienen. “Presentaties en lezingen over dit onderwerp zijn vaak theoretisch en saai”, zegt Eddy Buiting. “Deze opzet heeft het niet alleen praktisch gemaakt, maar ook erg vermakelijk. De experts wisten ad-rem, kundig maar vooral met heel veel humor en beeldspraak technisch complexe materie begrijpelijk te maken.”

Nog meer kennis

Voorafgaand, in de pauze en na afloop konden de bezoekers met de experts en een grote groep techneuten napraten en gratis advies inwinnen. Die techneuten waren in hun specialisme (warmtepompen, pv, elektra) herkenbaar aan fel gekleurde shirts. En ook hier gold: niets verkopen, alleen maar kennis delen.

Zit hier meer in?

Het idee was om het één keer te doen, maar inmiddels is er vanuit verschillende gemeenten, andere installatiebedrijven, eventbedrijven en theaters in het land belangstelling om Het Energie Theater vaker te gaan houden. Hier is inmiddels een website voor in de lucht, zodat overheden en professionele opdrachtgevers er terecht kunnen. Eddy Buiting: “Het theaterconcept is kopieerbaar voor elke zaal in Nederland. Er is een ongelofelijk honger naar onafhankelijke kennis over de energietransitie. We hebben nog wel meer ideeën over hoe we het theatercollege nog meer glans kunnen geven.”

Bekijk hier de video

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief