Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws

Data standaarden spelen een belangrijke rol bij de energietransitie

12/6/2023

Interview met Fedet directeur Anne-Jaap Deinum.

“Dit is een sector waar letterlijk veel energie in zit,” zegt Anne-Jaap Deinum, sinds anderhalf jaar directeur van Fedet. “Ik vind het fantastisch een bijdrage te kunnen leveren aan de zichtbaarheid van deze sector. Techniek wordt steeds belangrijker en Nederlandse fabrikanten vormen de voorhoede wat betreft technologische ontwikkelingen en digitaliseren. Bij dit laatste spelen data standaarden een belangrijke rol.”FedetFedet is dé belangenbehartiger van en voor fabrikanten, groothandel en importeurs in de elektrotechnische en installatietechnische sector. Fedet is de spil als het gaat om de technologie voor energietransitie. Alle relevante technologieën zijn verbonden met Fedet en met elkaar geven we het antwoord op de technische uitdagingen en de technische realisatie van de energietransitie.

Fabrikanten en ETIM

Hoog op de agenda bij Fedet staan de ontwikkelingen rondom de energietransitie. Het zal weinigen zijn ontgaan dat toenemende elektrificatie vraagt om flinke uitbreiding van de netcapaciteit. “Het gaat niet alleen om de vraag hóe we de netcapaciteit gaan uitbreiden, het moet nu echt gaan gebeuren! De energietransitie vereist ook dat we efficiënter gaan werken en hier komt een data standaard als ETIM om de hoek kijken. Fabrikanten in onze sector werken eigenlijk allemaal al met de ETIM standaard, maar er zijn altijd weer nieuwe ontwikkelingen.”

Duurzame en circulaire data

Het toekomstbeeld van een volledig circulaire economie is een ander aandachtspunt bij Fedet. Om tot meer eenduidigheid te komen over duurzaamheid en circulariteit, is Fedet onlangs een werkgroep gestart. Wekelijks komen vertegenwoordigers van aangesloten importeurs, fabrikanten en groothandels, 2BA, Hibin en Ketenstandaard, bijeen voor het verkennen van de mogelijkheden om duurzame en circulaire data vast te leggen.“Op dit moment zie je een aantal fabrikanten en groothandels individueel al aan de slag gaan met dit thema. Dan komt er een groen vinkje bij een product dat het stempel ‘duurzaam’ of ‘circulair’ krijgt. Maar als iedereen een eigen interpretatie van duurzaamheid en circulariteit heeft, dan is het lastig om deze data uit te wisselen.”Druk vanuit CSRDWaar de ene fabrikant een duurzame roadmap ontwikkelt voor de eigen bedrijfsvoering, ligt bij de ander de focus op het ontwikkelen van duurzame en circulaire producten. “Het goed afstemmen van de verschillende perspectieven en belangen kost tijd. Ik verwacht dat we in 2025 een duidelijk beeld kunnen schetsen van hoe we duurzame en circulaire data gaan definiëren in onze sector. Al kan dit proces versnellen doordat steeds meer bedrijven wettelijk verplicht zijn de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) te volgen.”

Wereldspelers

Deinum ziet een belangrijke rol weggelegd voor ETIM als het gaat om het vastleggen van duurzame en circulaire productkenmerken. “De meeste Nederlandse fabrikanten zijn wereldspelers, dus dan is het fijn dat deze data ook meteen internationaal beschikbaar zijn, of in ieder geval in Europa.”

UOB

Ook voor de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB), een hulpmiddel om datagestuurd te kunnen ontwerpen, installeren en beheren, ziet Deinum graag meteen aansluiting op Europees niveau. “We moeten in Europa duidelijke afspraken maken, bijvoorbeeld over zoiets praktisch als in welke volgorde we de diepte, breedte en hoogte van een product vastleggen. Op dit moment verschilt dat per land, dan ontstaat er verwarring. Ketenstandaard speelt een belangrijke rol bij het maken van dit soort afspraken en kan deze inbrengen bij ETIM International. Als de UOB goed is ingericht en voldoende objecten bevat, dan is het een handig hulpmiddel om in één keer goed te ontwerpen.”Bron: Ketenstandaard

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief