Dag van de Gebouwde Omgeving

Datum: 18 oktober 2019 | Locatie: Zoetermeer | Event

Samen met een aantal aangesloten branches, waaronder Fedet, organiseert FME dit jaar de eerste editie van de Dag van de Gebouwde Omgeving. FME wil daar samen met haar leden en de aangesloten branches laten zien dat technologie gaat bijdragen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Samenwerking en kennisdeling is hierbij noodzakelijk.

Op een aantal thema’s wil FME samen met de leden en de branches in de gebouwde omgeving laten zien dat zij het verschil kunnen maken. Dat kan alleen door samen met elkaar op te trekken. Hoe we dit willen bereiken, hebben we aangegeven in de visiepaper ‘Technologie voor een toekomstbestendige gebouwde omgeving’ die we tijdens het event presenteren. De Dag van de Gebouwde Omgeving wordt georganiseerd door FME en de branches binnen het  FME Cluster Gebouwde Omgeving: alle kennis en expertise zitten gebundeld onder het FME-dak. Samen houden deze partijen een pitch om uit te leggen wat de plannen zijn voor toekomstbestendig bouwen.

Programma:

13.30 uur – Inloop

14.00 uur – Aanvang programma

 • Welkom en opening
  door Karsten Klein, directeur belangenbehartiging FME
 • Presentatie FME-visiepaper Gebouwde omgeving en korte pitches branches
  door Rik van Berkel, Clustermanager Gebouwde Omgeving
 • Paneldiscussie: Digitalisering in de bouw / Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB)
 • Break-out sessies
  • Impact Klimaatakkoord op de gebouwde omgeving
  • Veranderende bouwregelgeving: Wet Private Kwaliteitsborging (WKB)
  • Circulair bouwen heeft de toekomst
 • Volgende stappen Cluster Gebouwde Omgeving en afsluiting
 • Netwerkborrel

18.00 uur  – verwacht einde

Digitalisering: Data-uitwisseling met Uniforme Objecten Bibliotheek* (UOB)
De Uniforme Objecten Bibliotheek vormt een cruciale schakel in de digitalisering van de keten en een eenvoudige en efficiënte informatie-uitwisseling voor installatiebedrijven en toeleverende fabrikanten. De UOB moet ervoor zorgen dat faalkosten drastisch omlaag kunnen en een productiviteitssprong wordt gerealiseerd. Wat betekent deze ontwikkeling voor fabrikanten en installatiebedrijven? En hoe kun je deelnemen aan dit initiatief? Vier aansprekende ondernemers uit de sector gaan hierover in gesprek in een expertpanel onder leiding van Jan Al, programmamanager digitalisering bij Techniek Nederland.

 • Jaap Hazeleger, directeur BAM Bouw en Techniek
 • Ralph van den Broek, CEO Batenburg Techniek
 • Erik van Heuveln, CEO Zehnder
 • Rob van Veen, Vice President Energy & Infra Prysmian Group – Draka
* De UOB is een initiatief van 2BA, Ketenstandaard, Techniek Nederland en Fedet. Het wordt actief ondersteund door FME en de aangesloten bouw gerelateerde branches.

Break-out sessies
Tijdens deze dag heb je de keuze om aan één van de drie break-out sessies deel te nemen. 

 1. Circulair bouwen heeft de toekomst
  Aandacht voor circulair bouwen groeit. Zo zijn er eisen opgenomen in het Bouwbesluit (MPG) en belanden er steeds vaker circulaire criteria in aanbestedingen. Welke trends en ontwikkelingen zijn er? Welke tools kun je gebruiken? Welke nieuwe circulaire businesskansen biedt circulair bouwen?
 2. Impact Klimaatakkoord op de gebouwde omgeving
  Nu de klimaatplannen voor de gebouwde omgeving er liggen, moet over worden gegaan naar de implementatie. Van praten naar doen. De uitdaging is enorm vanwege de omvang van de opgave en beperkte bouwcapaciteit. Technologische en innovatieve oplossingen zijn hierbij noodzakelijk. Hoe pakken we deze uitdaging het slimst op?
 3. Veranderende bouwregelgeving: Wet Private Kwaliteitsborging (WKB)
  De Wet Private Kwaliteitsborging (WKB) is door de Eerste Kamer en wordt de komende jaren geïmplementeerd. Doel van de wet is het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers in plaats van het huidige publieke bouw- en woningtoezicht. De manier waarop moet worden aangetoond dat wordt voldaan aan wet- en regelgeving, verandert hierdoor behoorlijk. Wat moet je hiervoor als technologieleverancier regelen? Hoe speel je hier slim op in?

 

Wil je dit event niet missen? Meld je dan snel aan! Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 


De Dag van de Gebouwde Omgeving wordt georganiseerd door:

Agenda overzicht

14 okt
Paneelbouw Ledenvergadering
Locatie: Hoofddorp | ALV

De Fedet sectie Federatie Paneelbouw organiseert op 14 oktober de Algemene Ledenvergadering. Meer informatie volgt binnenkort. Reserveer deze datum alvast in de agenda.

12 nov
T&D en DutchPower | Impact?! event
Locatie: Zoetermeer | Event

Op donderdag 12 november organiseren wij een event voor leden van Fedet T&D, Dutch Power en T&D Europe. Meer informatie over dit event volgt. Deelname aan dit event is gratis voor leden Fedet […]

19 nov
Fedet ALV
Locatie: Zandvoort | ALV

Op 19 november zal de Fedet Algemene Ledenvergadering gehouden worden op Circuit Zandvoort. Deze middag deelt Robert Doornbos op aanstekelijke en inspirerende wijze zijn visie over de snelle wereld van […]

09 feb
Paneelbouw | Bezoek Weidmüller (DE)
Locatie: Detmold (DE) | Event

De sectie Paneelbouw bezoekt op 9 en 10 februari 2021 Weidmüller in Detmold (DE). Deelname is uitsluitend voor leden van sectie Federatie Paneelbouw. Meer informatie over dit event van sectie […]