Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Paneelbouw

Innovatie in de paneelbouw: automatisering is de toekomst

20/10/2023
Wij spraken Fedet-lid en voorzitter van de werkgroep Innovatie Frank Verstegen, en vroegen hem naar zijn visie op automatisering in de branche

ALV Federatie Paneelbouw: 8 november 2023

De komende ALV van de Federatie Paneelbouw zal plaatsvinden bij Voortman in Rijssen, een absolute voortrekker op het gebied van integraal ontwerpen en werkplaatsautomatisering. Daarop vooruitlopend spraken wij Fedet-lid van het eerste uur en voorzitter van de werkgroep Innovatie Frank Verstegen, en vroegen hem naar zijn visie op automatisering in de branche.

Frank Verstegen is Managing Director van Inelvé, een bedrijf dat zich met name richt op paneelbouw voorseriematige machinebouwers en hun processen. "Daarbij gaat het er niet zozeer om dat de productieprocessen enkel slim moeten zijn, maar vooral dat ze van tevoren zo volledig mogelijk worden uitgedacht, waardoor de productiemethodiek dusdanig gestandaardiseerd wordt zodat een product in één keer goed kan worden geproduceerd. Wij richten ons dus op het ultieme begin en stellen alle belangrijke vragen nog voor de ontwerpfase van de besturing."

Als Booking.com
Daarin is Inelvé uniek. Wat het bedrijf verder bijzonder maakt, is de manier waarop zij zelf te werk gaan: met een virtuele productielijn, waarbij op meerdere plekken assemblagewerkzaamheden plaatsvinden die resulteren in een werkend en getest schakel- en besturingspaneel. En dat wordt dan ook nog eens hoofdzakelijk gedaan door bedrijven die niet actief zijn in de elektrotechniek, maar vooral goed zijn in het assembleren van onderdelen. Op die manier is het bedrijf niet afhankelijk van interne productie of de omvang van de orderportefeuille. Zelf legt Frank het graag uit aan de hand van een vergelijking met hotelketens: "De meeste bedrijven in de branche zijn een als het Marriot of het Hilton. Maar wij zijn als Booking.com. Wij kunnen dus heel snel heel veel hotelkamers regelen."

Overtuiging door Resultaten
Dat Inelvé niet bang is de kop boven het maaiveld uit te steken mag duidelijk zijn. Het anders en slimmer durven doen dan anderen zit in het dna van eigenaar Frank. En de wetenschap dat het werkt, versterkt zijn overtuiging dat automatisering in de branche een must is. Met dat besef stromend door zijn aderen is hij écht op zijn plek in de werkgroep Innovatie. "We hebben onderzocht hoe de leden van de Federatie Paneelbouw ervoor staan qua inrichting van hun processen. De uitkomsten waren best verrassend, want er zijn welbewerkingsmachines en vraag naar ondersteuning bij ontwerpprogramma's bijvoorbeeld, maar er wordt erg weinig geautomatiseerd. En over het algemeen ismen tevreden over het productieproces. Tegelijkertijd wordt echter her en der geroepen dat er tekort is aan mensen. Terwijl het vermogen om te investeren in automatisering er vaak wel is. Dat spreekt elkaar toch echt tegen. Men moet omdenken."

Samen leren en delen
Frank: "We zijn destijds lid geworden van de Federatie Paneelbouw om te kijken hoe andere bedrijven in deze branche de toekomst zien. We denken vaak dat we het wel goed doen zoals we bezig zijn. Maar je moet jezelf spiegelen aan anderen om te weten waar je staat. Dat is belangrijk. Daarnaast wil ik anderen ook overtuigen om eens naar ons te kijken. Ik zie om me heen zó veel ambacht. En daar blijft men aan vasthouden, omdat het overal zo gaat. Maar wij hebben inmiddels bewezen dat het eigenlijk helemaal zo niet hoeft en dat automatisering echt mogelijk is. En dat wilde ik ook graag delen."

Voorzichtigheid en de noodzaak tot verandering
Toch is Frank wat voorzichtiger geworden met zijn overtuiging van de daken te schreeuwen. "Het voelt soms als roepen in de woestijn", verzucht hij. "Want hoewel we in de branche allemaal prima begrijpen dat de besturingen die we ontwerpen uiteindelijk handen besparen, kunnen velen van ons er maar niet in slagen om op deze manier ook eens naar de eigen processen te kijken. Ik hoor meestal alleen maar redenen waarom het niet mogelijk is om te automatiseren: ‘onze producten zijn anders’ of ‘onze klanten zijn anders’. We willen wel innoveren, maar men ziet vaak nog niet de noodzaak omdat het nu toch gewoon allemaal heel goed gaat? Maar het is uiteindelijk vaak de angst om te veranderen die de grootste drempel vormt. Daarom ben ik bijzonder blij met de uitnodiging op locatie bij Voortman, want zij laten zien dat het echt kán. Het is tijd om de slogan 'paneelbouw is een vak' om te zetten in 'paneelbouw is een proces'."

Aanmelden ALV Federatie Paneelbouw

Meer informatie over aanmelden volgt snel, hou onze agenda in de gaten.

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief