Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws

EIA lijst 2023 consequenties voor LED

24/1/2023

Begin deze maand is de Energie Investering Aftrek [Energielijst] 2023 gepubliceerd door RVO. Jaarlijks publiceert RVO een nieuwe Energielijst waarin de energietechnieken worden aangewezen die in aanmerking komen voor de EIA subsidieregeling. Vanwege de hoge energieprijzen en het effect daarvan op de terugverdientijden zijn een aantal investeringen van de lijst verdwenen, waaronder die voor LED-verlichting. Vanuit Fedet hebben we regelmatig contact met RVO en is afgelopen jaar ook onze zienswijze vanuit Fedet NLA ingediend.Gezien de hoge energieprijzen was het inderdaad te verwachten dat LED-verlichting uit de lijst zou verdwijnen. Anderzijds vraagt de opgave waarvoor we staan in de energietransitie en energiebesparing juist om LED-verlichting vanwege het enorme besparingspotentieel. Fedet gaat hier dan ook nog mee aan de slag! Een samenvatting voor LED-verlichting:Dit betekent voor investeringen in de verlichting van Bedrijfsgebouwen:De codes voor “LED verlichting” (210506) en “Besparingssystemen voor verlichting” (210502) zijn van de lijst verwijderd.Deze technieken zijn inmiddels gangbaar en de terugverdientijd is in een groot deel van de gevallen ruim onder de vijf jaar.EIA kan wel nog worden aangevraagd voor efficiënte verlichting die voldoet aan het criterium voor terugverdientijd van de generieke codes voor “Technische voorzieningen voor energiebesparing in of bij bestaande (code 310000) of nieuwe (code 410000) bedrijfsgebouwen”:Efficiënte verlichting door:• toepassing van automatische meet- en regelapparatuur;• toepassing van efficiëntere apparatuur;• additionele efficiency-verhogende voorzieningen.De terugverdientijd moet dan vallen tussen de 5 en 25 jaar.EIA code: 210508 [W], LED-belichtingssysteem voor podium- of theaterbelichting is gehandhaafd.De consequentie voor investeringen in Processen:In de code “Belichtingssysteem voor tuinbouwgewassen” (220503) is de techniek LED-lichtbron met E27 fitting als alternatief voor gloeilampen verwijderd.De mogelijkheid om een belichtingsarmatuur, incl lichtbron, met een specifieke lichtstroom van tenminste 2,50 micromol fotonen per seconde per Watt is gehandhaafd.Wel is er een duidelijk statement opgenomen dat voor ondernemers met ingang van 2023 de mogelijkheid vervalt om een beroep op de EIA te doen indien men gebruik maakt van de EG-regeling.Verder bestaat net als bij de bedrijfsgebouwen de mogelijkheid voor toegepaste “efficiënte verlichting” gebruik te maken van de generieke codes “Technische voorzieningen voor energiebesparing in of bij bestaande (code 320000) of nieuwe (code 420000) processen. Met als criterium, 5jr<=TVT<=15jr.Meer lezen over EIA en de energielijst kan hier.

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief