Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws

E en W: Steeds meer integratie

21/2/2022

Onlangs is onze directeur Anne-Jaap Deinum geïnterviewd in het kader van de VSK-beurs. De installatievakbeurs VSK vindt dit jaar plaats van 17 - 20 mei in de Jaarbeurs Utrecht.

Anne-Jaap Deinum is sinds kort directeur van de FEDET (Federatie Elektrotechniek). Die organisatie vertegenwoordigt fabrikanten, groothandels, installatiebedrijven en importeurs op het gebied van de elektrotechniek, maar deels ook in de w-sector. Deinum is ook lid van de VSK-adviesraad. ‘Ik kijk erg uit naar de beurs.’

‘We houden ons bij FEDET bezig met thema’s als de energietransitie, digitalisering, duurzaamheid, circulariteit, veiligheid, onderwijs en arbeidsmarkt’, vertelt Deinum. ‘Als ik even inzoom op de energietransitie: er wordt van alles geroepen en bedacht, maar uiteindelijk komen de oplossingen bij de fabrikanten vandaan. Zonder hen gebeurt er niets. Ik vind wel dat de overheid prioriteiten moet gaan stellen en dat installateurs nadrukkelijk mee zouden moeten praten over bepaalde vraagstukken. Ook dat proberen we als vereniging te bewerkstelligen.’

Breder pakket

Van oudsher is er een heel sterk onderscheid tussen e en w. Dat wordt in de branche nog steeds zo gevoeld, terwijl de functies vanuit de markt gezien steeds meer naar elkaar toe bewegen. Deinum: ‘Vooral bij gebouwautomatisering in de utiliteit en elektrificatie in de residentiele nieuwbouw zien we e en w samenkomen. De noodzaak om in rap tempo te elektrificeren – in 2030 moeten er twee miljoen woningen van het gas af zijn – heeft grote consequenties. Om maar een voorbeeld te noemen: voor de installatie van een warmtepomp is bijna altijd een extra groep nodig. En daar komt ook de consument om de hoek kijken: die wil niet voor één klus met verschillende disciplines te maken hebben. Het is dus belangrijk dat installateurs daarop inspelen en een breder pakket aanbieden. Een aantal installatiebedrijven is al bezig om allround installateurs aan te trekken dan wel op te (laten) leiden. Het is sowieso belangrijk om te weten wat de ontwikkelingen op beide kennisgebieden zijn en hoe er gezamenlijk oplossingen kunnen worden aangeboden. En de belangrijkste vraag is altijd: wat wil de klant?’

Beursthema's

De VSK is eigenlijk een beurs voor de w-sector, maar ook tijdens de 25ste editie die van 17 t/m 20 mei plaatsvindt, zal de verschuiving zichtbaar zijn. ‘De bezoekers die op die beurs afkomen, hebben niet alleen belangstelling voor werktuigbouwkundige installaties maar ook voor elektrotechniek’, weet Deinum. Als lid van de VSK-adviesraad denkt hij mee over hoe de beurs neergezet gaan worden, over het inhoudelijke programma, en over thema’s waar onder andere in de kennissessies aandacht voor zal zijn. ‘Wat die thema’s zijn? Bijvoorbeeld: ‘een gezond binnenklimaat’, ‘het slimste huis’, ‘de installateur van de toekomst’. Op het gebied van domotica moeten installateurs bijvoorbeeld steeds vaker rekening houden met diensten van grote tech bedrijven. Alexa en Google sturen apparatuur aan en de installateur wordt geacht om al die componenten te koppelen. En nee, die bedrijven gaan we niet op de beurs tegenkomen’, besluit Deinum met een lach.

Lees ook het volledige bericht op de site van VSK

Meer over de VSK vakbeurs

VSK is de beurs waar je op de hoogte gebracht wordt van alle ontwikkelingen in de wereld van installatie. En het is ook nog eens een feestelijke editie. VSK 2022 viert de 25e editie van deze belangrijke installatiebeurs!

Wat krijg je tijdens een dag VSK?

Zien is leren en leren is doen. Dus volop demonstraties zelf ervaren en beleven. Hiermee vergroot je praktische vaardigheden, verhoog je expertise en versterk je zo je marktwaarde. Veel aandacht voor informatie en ontwikkelingen binnen het vak. Je krijgt deskundig antwoord op je vragen, je deelt je ervaringen en verstevigt je contacten. Maar een bezoek aan VSK is ook gewoon leuk. Een dag uit met collega’s, ontspanning, nieuwe energie en weer vol enthousiasme de volgende dag aan het werk.

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief