Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Digitalisering en Data
Lidbedrijf

Doe mee aan de Fedet Marktmonitor en verrijk onze Economische Barometer!

22/4/2024
Elke maand voeren wij een onderzoek uit onder onze leden om een beeld te krijgen van de omzetontwikkelingen binnen de sector elektrotechniek.

Iedere maand proberen we de Fedet barometer, cijfers en indicatoren te combineren om tot een marktgevoel te komen.

Hieronder de omstandigheden die deze maand opvielen

- In de elektrotechnische industrie (SBI 26) zijn dit jaar al 8 bedrijven failliet verklaard, evenveel als in heel 2023.

- De groothandel (SBI 46) is goed vertegenwoordigd onder de Fedet-leden. Deze sector is een stuk moeilijker te doorgronden door zijn diversiteit. Hoe dan ook wordt de conjunctuurenquête voor die sector niet elke maand gehouden.

- Oxford voorspelt voor SBI 46 een lichte groei voor Q2 2024 qua omzet en bbp, maar niets om over naar huis te schrijven. Wat wel kan worden gezegd is dat de export dit jaar tegen zal vallen, vooral vanwege de lagere economische groei van onze belangrijkste handelspartners, maar dat is niet specifiek voor onze branche.

- De Nederlandse PMI kijkt ook naar de nabije toekomst en duidt nog steeds op een lichte krimp, maar wordt ondersteund door verbeterde vraagomstandigheden en voorzichtige groei in nieuwe orders en productie.

- Bedrijven verminderen hun inkoopactiviteit, wat heeft geleid tot dalende voorraden. Wat betreft de prijzen, de inkoopkosten nemen nog steeds licht af, zij het in het langzaamste tempo in iets meer dan een jaar, als gevolg van dalende grondstofprijzen.

Wat geven de deelnemers aan de barometer aan?

- Het verschil in aantal werkdagen per maand in maart en april maakt het lastig om maanden met elkaar te vergelijken, zelfs ten opzichte van vorig jaar loopt dit niet helemaal gelijk.

- Door specifieke verschuivingen van projecten en factuurmomenten zijn de verschillen heel groot. De totale omzet is niet veel anders dan andere jaren.

- Verder zijn de reacties heel tegenstrijdig: er wordt melding gemaakt van omzetstijging door een eenmalig groot project, terwijl de ander minder opdrachten ervaart.

- Enkele grote projecten zijn afgerond, maar nieuwe grotere projecten laten nog even op zich wachten, wat heeft geleid tot een terugval in omzet in het eerste kwartaal.

- Er zijn ook deelnemers die melden dat de omzet wat lager is, maar de winst onder aan de streep hoger.

- Ook wordt er meerdere keren gemeld dat er dit jaar en vorig jaar veel uitstel is geweest van projecten door onder andere vergunningen, financiële bezuinigingen als gevolg van gestegen prijzen, rente en natuurlijk de netcongestie.

Hoe kan ik meedoen?

Neem vandaag nog deel aan de Fedet Marktmonitor en help ons een gedetailleerd beeld te creëren van de elektrotechnieksector. Jouw input is van onschatbare waarde voor het vormgeven van de toekomst van onze industrie. Stuur een mail naar info@fedet.nl en doe mee!

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief