Waarom lid worden van de Federatie Paneelbouw?

U hebt het verleden, wij gaan gezamenlijk onze toekomst zeker stellen

De Fedet sectie Federatie Paneelbouw wil de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen waarborgen en de maakindustrie, waarvan de paneelbouw het kloppend hart is, in Nederland behouden. Daarnaast zijn wij gezamenlijk beter in staat om de internationale concurrentie het hoofd te bieden.

img_5442Met veel enthousiasme zijn de initiatiefnemers voor de oprichting van een branchevereniging voor paneelbouwers, ruim een jaar aan de slag. Inmiddels hebben al 32 gerenommeerde paneelbouwers zich aangemeld. En die teller staat nog lang niet stil. Uit deze leden hebben wij veel feedback mogen ontvangen, die in diverse werkgroepen verder wordt uitgewerkt.

Hoe zijn de werkgroepen gevormd en welke onderwerpen krijgen binnen de werkgroepen nu de volle aandacht?
Tijdens ledenvergaderingen zijn de eerste en meest urgente aandachtsgebieden bepaald door leden en bestuur en daarvoor zijn inmiddels 5 werkgroepen geformeerd.  Een werkgroep bestaat uit minimaal 1 bestuurslid en een aantal enthousiaste leden met affiniteit voor het onderwerp.

 • Werkgroep Kwaliteitslabel Paneelbouw
  Om de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen te waarborgen worden de mogelijkheden onderzocht om tot een kwaliteitslabel te komen. Er zijn drie processen te definiëren om te komen tot dit kwaliteitslabel. Het eerste proces is het ontwerpproces, het tweede het productieproces met gekalibreerde gereedschappen en het derde proces is het testproces. Deze 3 processen zijn gebaseerd op de normen EN60204 en  EN61439.
 • Werkgroep Innovatie Paneelbouw
  Innovatie is een ruim begrip en daarom is er voor gekozen om te starten met 1 project binnen deze werkgroep. Dit is de ontwikkeling van een “open” database die te integreren is met diverse ERP en ontwikkelpakketten. Het doel is zowel commerciële als volledige technische informatie van componenten voor schakel- en besturingspanelen van toonaangevende fabrikanten altijd compleet beschikbaar te hebben. Hierbij wordt naar vergelijkbare trajecten gekeken zoals BIM in de installatietechniek. Duidelijk is dat dit project slechts succesvol kan zijn als meerdere partijen erbij worden betrokken. Naast dit project zullen in de nabije toekomst binnen deze werkgroep zeker ook andere projecten starten. Wij blijven in de paneelbouw immers innoveren.
 • Werkgroep Sur Plus (incourante voorraden) Paneelbouw
  Veel paneelbouwers hebben diverse artikelen op voorraad die over zijn van een project, foutief zijn besteld of zijn gedateerd omdat fabrikanten een nieuwe serie op de markt hebben gebracht. Meestal zijn deze componenten ongebruikt en functioneren nog prima, maar kunnen niet retour omdat de originele verpakking ontbreekt en de leverancier vraagt hoge kosten om ze te retourneren. Toch is het zonde om deze materialen weg te gooien, zeker in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het idee is om deze voorraden te delen met paneelbouwers, welke lid zijn van de Fedet sectie Federatie Paneelbouw, en aan elkaar te verkopen.
 • Werkgroep Instroom/Opleidingen Paneelbouw
  Er zijn diverse ontwikkelingen waardoor het vak paneelbouw in Nederland onder grote druk komt te staan. Veel van de ervaren mensen in de paneelbouw zijn ‘baby-boomers’. Zij beheersen alle aspecten: van het maken van ontwerpen en tekeningen tot het lezen van schema’s én het verrichten van zowel de mechanische als de elektrische werkzaamheden aan het paneel. Deze generatie gaat echter verdwijnen en daarmee ook hun vakkennis. Door gericht samen te werken in de diverse regio’s en nieuwe opleidingen te ontwikkelen gaan we de Nederlandse maakindustrie ondersteunen en kan ook de paneelbouw voor Nederland behouden blijven.
 • Werkgroep Imago Paneelbouw
  Er is zeker behoefte om meer aandacht te schenken aan het vak paneelbouw. Het imago van dit vak moet verbeteren en moet dan ook de nodige aandacht gaan krijgen. Jongeren zullen door het opstellen van de juiste communicatieplannen meer in aanraking moeten gaan komen met dit mooie vak. Deze werkgroep heeft inmiddels projecten opgestart met als doel het imago te gaan verbeteren.

Logo_FP_siteSamenwerking Fedet
Gedurende lange tijd bestond er bij een aantal paneelbouwbouwers het idee om zich te verenigen. Het idee is ontstaan uit een gezamenlijke behoefte aan informatie rondom nieuwe normeringen en de gevolgen dan wel implementatie hiervan, juridische ondersteuning, opleidingen/onderwijs paneelbouw en bijeenkomsten over thema’s die bij meer deelnemers bestaan. Om de ambitieuze paneelbouwplannen professioneel vorm te kunnen geven is in 2015  besloten om binnen de Fedet (Federatie Elektrotechniek) de sectie Federatie Paneelbouw op te richten.

Samenwerking met het FME
FME is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Daarnaast zijn 80 brancheverenigingen, waaronder Fedet, aangesloten bij FME. Door deze verbinding wordt regelmatig gekeken naar de mogelijkheden om een samenwerking met een andere branchevereniging aan te gaan, met als doel elkaar naar een hoger plan te tillen.

Meer informatie?
Bent u een Nederlandse paneelbouwer die volledig achter de belangen van de branchevereniging staat en wilt u uw steentje bijdragen aan bovenstaande initiatieven, sluit u dan ook aan bij de Fedet sectie Federatie Paneelbouw.

Voor vragen over Fedet sectie Federatie Paneelbouw kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Jan Hartman, Projectmanager Federatie Paneelbouw. Hij is telefonisch bereikbaar op 0646 88 22 82 of per mail op info@federatiepaneelbouw.nl.

Algemeen nieuws