Vijf vragen aan Stichting LightRec

- TESTIMONIAL - Gied van Hoorn, Directeur Stichting LightRec
 1. Was 2017 een goed jaar voor LightRec?
  “Zoals je weet is LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Onze taak is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk consumenten en professionals zoals installateurs afgedankte energiezuinige lampen en armaturen inleveren voor recycling. Dus als je mij vraagt: was 2017 een goed jaar, dan kijk ik op de eerste plaats naar de hoeveelheid ingezamelde lampen en armaturen . De definitieve cijfers zijn nog niet voorhanden, maar we verwachten dat stijgende trend van vorig jaar doorzet en we meer dan 10% meer ingezameld zullen hebben. Dat zou goed nieuws zijn, want vorig jaar kwam er 3,9 miljoen kilo aan afgedankte verlichtingsapparatuur binnen via het inzamelsysteem van Wecycle – een nieuw recordvolume. We merken vooral bij kleinere installateurs een groeiende bereidheid om afgedankte verlichting in te leveren bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.”

 1. Wat is jullie speerpunt voor 2018?
  “Naast de nimmer afnemende noodzaak de inzameling te laten groeien staat er voor komend jaar  een wetswijziging aan te komen. Vanaf de zomer moeten namelijk niet alleen professionele lichtarmaturen, maar ook gewone consumentenarmaturen worden aangeboden voor recycling. Sfeerlampen, leeslampen, keukenspotjes, klein of groot: alles moet worden ingezameld en gerecycled. Zo dragen we ook bij aan de circulaire economie. Die boodschap willen breed gaan verspreiden, zowel bij consumenten als bij installateurs.”
 1. Voorzien jullie hierin nog hobbels?
  “In zijn algemeenheid is het zo dat het inleveren van afgedankte lampen en armaturen niet altijd vanzelfsprekend is. Voor de consument niet, die al snel geneigd is een kapotte spaarlamp of een kleine maatje armatuur via het huisvuil af te danken. En voor nog te veel professionals ook niet, omdat ze te veel gedoe vinden of omdat ze voor een stapel oude armaturen een leuke prijs kunnen krijgen bij de oudijzerboer. Consumentenarmaturen inleveren is weer een nieuwe stap, dus ja, het zal de nodige tijd en moeite kosten om Nederland te overtuigen.”
 1. Heb je nog tips voor onze lezers?
  “Misschien ten overvloede, maar bij onze inzamelpartner Wecycle zijn gratis inleverbakken voor verlichting op te vragen. Die kun je op de zaak of tijdelijk op een project neerzetten en als ze vol zijn worden ze ook weer gratis opgehaald.”
 1. Tot slot: is er al iets bekend over de Gouden Bakkie Awards 2018?
  “Daarvoor is het nu nog iets te vroeg, kom rond de zomer nog eens terug. Wel kan ik verklappen dat we op dit moment samen met Wecycle kijken naar de specifieke criteria voor de komende Bakkie Awards uitreiking. Maar een paar dingen zullen niet veranderen: we blijven bedrijven belonen voor de inzameling van oude verlichting, om zo de professionele sector als geheel te stimuleren om meer lampen en armaturen in te zamelen. En zowel ketens als vestigingen van ketens of een bedrijf met één vestiging maken kans op een Award. Dus ik zou zeggen: Zet ‘m op!”

Testimonials