Samenwerking doet de Nederlandse maakindustrie floreren

Woensdag 2 oktober vond de eerste editie van Nederland Maakt plaats, hét keten-event voor ondernemers in de maakindustrie. Voor deze eerste editie hebben NEVAT, FME, Fedet, FPT-VIMAG en VNMI de handen ineengeslagen. De boodschap van deze dag was helder: je kunt het als ondernemer in de maakindustrie niet meer alleen.

De eerste stap is genomen. Ruim 130 ondernemers, leveranciers, fabrikanten en producenten uit de Nederlandse maakindustrie waren aanwezig. Zij lieten zich informeren én inspireren over de thema’s ‘Mens, Data en Technologie’. Het is duidelijk: als ondernemer moet je keuzes maken en samenwerken om de uitdagingen in de snel veranderende maatschappij niet alleen het hoofd te kunnen bieden maar om te zetten in kansen.

Hoe kun je waarde creëren met data? Wat is de impact van nieuwe technologie op de manier waarop we nu leven, werken en ondernemen? En hoe richt je je onderneming hierop in? “Een mooi voorbeeld hiervan is de hologram presentatie van HTC en de Kamer van Koophandel. Hoe kunnen we de ‘au’ van de klant vertalen naar een ‘wauw?” aldus Marcel den Haan van Fedet.

Ondernemers in de maakindustrie dienen bereid te zijn om te luisteren, te verbinden en te ontdekken. Spreker Richard van Hooijdonk: ‘’Werk buiten je branche, creëer je nieuwe ecosystemen, kom tot nieuwe businessmodellen en toon leiderschap.’’

Samenwerking tussen diverse branches geeft nieuwe en andere inzichten en zorgt voor een krachtige maakindustrie in Nederland. Pak de uitdagingen van morgen, vandaag nog op. Deze conclusie komt ook voort uit het ABN AMRO onderzoek “Raising the Bars, again” dat op Nederland Maakt werd gepresenteerd en wat volgende maand gepubliceerd zal worden.

De directeuren van organiseerde brancheverenigingen kijken terug op een geslaagde eerste editie. De toon is gezet om met elkaar en de lidbedrijven aan de slag te gaan. Nederland Maakt is de aftrap naar verdere branche overstijgende samenwerking. Het inspireerde en gaf ondernemers de mogelijkheid om contact te leggen met andere ketenpartners.

 

Algemeen nieuws