Techniektrailer HB-techniek

Waardering van deze inzending:

5

Vanuit een tekort aan ‘vers bloed’ in de techniek ontstond bij Henk Boerma van HB-techniek uit ‘s-Gravenzande het idee om in het Westland scholieren op een speelse manier kennis te laten maken met de wereld van elektro-, water-, metaalbewerkings-, beveiligings-, licht- en geluidstechniek.

Samen met een aantal andere bedrijven (A1 tuinbouwtechniek, Jac. v/d Veen, Therm-Control Buigen en Rexel) is het idee bedacht om de technobiel van OTIB in te zetten en hiermee langs te gaan bij verschillende scholen. Wat in eerste instantie een dagevenement moest worden, groeide al snel uit tot een 5-daags evenement waarbij kinderen van 8 basisscholen en 4 VMBO-klassen uit ’s-Gravenzande kennis hebben gemaakt met verschillende takken van de techniek.

Henk Boerma geeft aan dat het belangrijk is om kinderen in het basisonderwijs en de eerste jaren van het VMBO die nog geen keuze hebben gemaakt voor een bepaalde richting, wat mee te geven op het gebied van techniek. Henk: “Als er maar 10 van de 600 kinderen kiezen voor de techniek, dan zijn we al heel blij.”

Cees de Hoog (docent Wislunde ISW Sweelincklaan): “Prachtig initiatief, wij willen graag een kijkje nemen binnen de techniekbedrijven. Er bestaat wel een poule van onderwijsmensen die binnen de bedrijven gaan kijken, maar wij moeten ook met onze klassen de bedrijven in om kennis te maken. De technobiel is daarom een perfecte manier om kennis te maken met de technieksector: het is dicht bij huis en heel veel verschillende onderdelen komen aan bod.

Iedereen is enthousiast, zoals in de media te vernemen is. Een aantal andere bedrijven heeft al geopperd om hier een veel groter event van te gaan maken, waarbij in de toekomst ook de gemeente betrokken zal worden.

Rexel heeft samen met onder andere leverancier Miasin dit project van HB-techniek ondersteund. Beide partijen vinden het belangrijk dat de instroom vanuit een jonge basisschoolleeftijd richting de installatietechniek gewaarborgd blijft. Het tekort aan vakmensen is momenteel de grootste uitdaging binnen de technieksector. Het Fedet beleid op Instroom heeft ons bewust gemaakt over wat we allemaal kunnen doen om ons steentje bij te dragen. De missie is om in meer regio’s dit soort initiatieven te ondersteunen. 

Nieuwsbericht WOS (Westlandse Omroepstichting: https://www.youtube.com/watch?v=bMYfMsPdYmM