Stageplaatsen creëren voor Focus Praktijkonderwijs leerlingen

Waardering van deze inzending:

2

Stageplaatsen creëren in een technisch bedrijf voor Focus Praktijkonderwijs leerlingen en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Focus Praktijkonderwijs in het kort Praktijkonderwijs is bestemd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die ook met hulp en begeleiding naar alle waarschijnlijkheid geen vmbo-diploma zullen halen. Ze kunnen heel veel dingen goed, maar leren met boeken, langs meestal de groepsgewijze lesmethoden die op vmbo, havo en vwo worden gevolgd, zit er voor deze leerlingen gewoon niet in. De leerlingen kunnen wel leren om deel te nemen aan de samenleving, onder meer door middel van werk. Op de scholen voor praktijkonderwijs wordt de leerlingen dat bijgebracht, door middel van onderwijs dat op de individuele leerling is toegesneden. Veel maatwerk dus.

Aqualectra biedt deze leerlingen een kans zich te ontwikkelen in de techniek en waar mogelijk ook in faciliterende zaken.

In samenspraak met de directie van Focus Heerhugowaard heeft Aqualectra gekeken waar we binnen ons bedrijf gelegenheid hebben om Focus-leerlingen verder kennis te kunnen laten maken met techniek maar ook in ondersteunende activiteiten.
Dit heeft inmiddels geresulteerd in diverse stage- en arbeidsplaatsen in bijvoorbeeld onze mechanische werkplaats, productie van wandbesturingspanelen en verdeelkasten, magazijn en logistiek en in onze bedrijfskantine, waarbij Aqualectra zich niet heeft beperkt tot alleen Focus leerlingen maar ook andere jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt volop kansen biedt.

Met zeer intensieve begeleiding en veel enthousiasme en liefde voor ons vak laten we Focus-leerlingen en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt stapsgewijze kennis maken met techniek en ons prachtige vak paneelbouw. Doordat onze productieprocessen in deelactiviteiten zijn ingericht kunnen we dit gefaseerd aanbieden en daarmee een belangrijke bijdrage leveren in de ontwikkeling van deze leerlingen op zowel op technisch als sociaal gebied.

Hiermee slaan we twee vliegen in een klap, de leerlingen krijgen een kans op een zelfstandige toekomst en we creëren instroom in de techniek.

Naast deze inspanningen is Aqualectra natuurlijk nog volop bezig met ander instroom bevorderende activiteiten. Een van deze activiteiten staat kort hieronder beschreven.
Op initiatief van Tom Stringer van Aqualectra worden op dit moment de eerste voorzichtige stappen gezet om, met elektrotechnisch verwante bedrijven uit de regio, een samenwerking met het Horizoncollege vorm te geven om de opleiding elektrotechniek weer leven in te blazen en de klassen goed gevuld te krijgen.

Het plan is om dit te realiseren door middel van:

  • het enthousiasmeren van leerlingen op basisschool en voortgezet onderwijs met open dagen, technieklessen en snuffelstages
  • het gezamenlijk vormgeven van de lesstof om daarmee de opleidingen maximaal aan te laten sluiten aan de behoeften van het bedrijfsleven
  • het geven van gastlessen door medewerkers van de aangesloten bedrijven
  • het bieden van stageplaatsen
  • het sponsoren van de opleiding elektrotechniek met financiële middelen
  • het beschikbaar stellen van de laatste generatie apparatuur
  • en als kers op de taart natuurlijk bij het behalen van het diploma een baangarantie voor de leerlingen bij de aangesloten bedrijven