Groep 8 maakt kennis met techniek

Waardering van deze inzending:

1

Tijdens een bezoek van groep 8 van de lokale basisschool hadden we een aantal activiteiten georganiseerd om de jeugd kennis te laten maken met techniek.

Koningsschieten
Om de jeugd kennis te laten maken met ’t schilde is een variant bedacht op het koningsschieten. Geheel in traditie wordt ook nu geschoten op een houten vogel. Om het voor de jeugd veilig en hanteerbaar te houden, is er een variant gemaakt.

  • Op een echte kruisboog is een vaste pijl gemonteerd, met hierop een infrarood sensor.
  • Hier kan mee op de vogel “geschoten” worden. Het deel waarop de vogel wordt geraakt, komt naar voren door het bekrachtigen van magneten.
  • Dit resulteerde in een spannende competitie met de koning als winnaar.

Naamplaatjes maken
Leerlingen konden met behulp van een engineer de CNC bewerkingcenter programmeren. Na het bewerken van de plaat door de machine was het nog noodzakelijk om de plaatjes te knippen, zetten en afbramen. Resultaat, een mooi stalen naamplaatje voor iedereen.

Armbandjes maken
Leerlingen mochten met montagesnoer armbandjes maken. Technieken zoals knippen, twisten en het gebruik van verschillende kleuren zijn dagelijkse kost voor onze bedradingsmonteurs.

Quiz
Afsluitend was er ook een quiz met vragen over wat we die dag allemaal gezien hebben. Hierbij is onze quizset gebruikt, met echte “drukknoppen” zoals op televisie. Met de zoemer en signaalhoorn in het midden was duidelijk zichtbaar wel team als eerste gedrukt had. Uiteraard was er ook een schakeling bedacht. De kwismaster kon een knop indrukken waardoor altijd de lamp oplichtte van het team dat onderaan stond. Hier werd in eerste instantie niets van begrepen, dus tijd om de schakeling en dus ons vakgebied weer wat uit te leggen.