Dag van de installatietechniek

Waardering van deze inzending:

1

Onze inbreng voor de Award 2018 is een gezamenlijk initiatief om techniek bij jongeren onder de aandacht te brengen, alsmede de mogelijke toekomstperspectieven, door 13 lokale installatiebedrijven in nauwe samenwerking met enthousiaste docenten van het Raalter VMBO door het organiseren van een dag van de installatietechniek.  In de bijgevoegde (zelf geschreven) persberichten is te lezen dat we op 15 februari 2018 deze dag van de installatietechniek hebben georganiseerd. De aftrap was bij het Raalter Hoftheater, waar 1 van de installateurs het installatiewerk had gemaakt. Julian van Lohuizen (werkzaam bij 1 van de installatiebedrijven en momenteel een ambassadeur voor de installatietechniek door zijn deelname aan een internationale wedstrijd) was onze keynote spreker.

Bij de aftrap verschenen verschillende rolmodellen op het podium met allemaal een VMBO achtergrond:  vrouwelijke en mannelijke monteur, districtsmanager, directeur en de  docent, met als reden dat je met het VMBO worden kunt wat je maar wilt.  Wat ook bijzonder is te vermelden dat er ’s ochtends bedrijfsbezoeken waren, onder andere bij het distributiecentrum van de Jumbo. ’s Middags was er tijd in geruimd voor de pitchen van 4 verschillende opdrachten,  telkens door 2 bedrijven. Met de verschillende pitchen hoopten we voor elke leerling een passende uitdaging te bieden, op het gebied van zorg, alarm, duurzaamheid, ontwerpen.  De installateurs hadden nog nooit zo’n pitch verzorgd, dus dit was ook voor hun een geheel nieuwe ervaring.  Met de opdracht konden de jongeren daarna 8 weken aan de slag tijdens de lessen van techniek met als hoogtepunt de presentatie op 18 april voor ouders/familie, waarvoor elke deelnemende jongere een goodybag als aandenken klaar stond.

Tijdens de evaluatie werd er unaniem besloten om dit schooljaar 2018/2019 wederom een installatietechniek dag te organiseren.

Zeker is het vermelden waard dat de gezamenlijke bedrijven nadien nog samen een workshop hebben gevolgd: hoe geef ik een gastles/bedrijfsbezoek. Op deze manier kregen we tevens inzicht in de verschillende manieren om techniek onder de aandacht te brengen bij de verschillende  doelgroepen.

  • Kort benoemen van de ‘Why’ van het initiatief                  enthousiasmeren jongeren voor de techniek
  • Kort benoemen van de ‘How’ van het initiatief                  samen met installateurs en school een installatie dag (water, energie en natuur) organiseren en daarna 8 weken lang tijdens techniekles bezig met het door de jongere zelf gekozen thema
  • Kort benoemen van de ‘What’ van het initiatief                met als eindresultaat een presentatie van het zelf ontworpen product/ uitgewerkt idee voor ouders/familie en vakjur

 

Zie ook de volgende persberichten:

 

Neem voor meer vragen contact op Nijhof installatietechniek uit Broekland, mede namens 13 deelnemende Sallandse installatiebedrijven en vmbo school CCS uit Raalte.
Contactpersoon is Angelique Nijhof tel. 0570-531888 en mobiel 06-10157400 a.nijhof@nijhof-broekland.nl

Nijhof installatietechniek
van Dongenstraat 39
8107 AE Broekland,