Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Lobby
Energietransitie

Fedet onderschrijft actieagenda tegen netcongestie op laagspanningsnet

23/1/2024
Persbericht: Minister publiceert actieagenda tegen netcongestie op laagspanningsnet

Demissionair minister Jetten heeft vandaag een actieagenda gepubliceerd om netcongestie op het laagspanningsnet tegen te gaan. Deze actieagenda is in constructieve samenwerking tot stand gekomen met netbeheerders, VNG, IPO, BZK, IenW, ACM, kennisinstellingen, brancheorganisaties en marktpartijen. Federatie Elektrotechniek (Fedet) heeft daar de afgelopen maanden vol vertrouwen aan samengewerkt en is tevreden met het resultaat:

1. De actieagenda benadrukt met meerdere maatregelen het belang van slimme meters. Zo zullen regionale netbeheerders slimme meters aanbieden aan kleinverbruikers die deze nog niet hebben en zullen midden- en laagspanningsstations sneller worden bemeterd. Beide maatregelen hebben als doel beter inzicht te krijgen in de actuele belasting van het elektriciteitsnet. Wanneer dat inzicht in kaart wordt gebracht door te meten, wordt het onbenutte potentieel inzichtelijk en wordt er op de korte termijn ruimte gecreëerd voor nieuwe energieprojecten.

2. Daarnaast zijn wij tevreden met het aangekondigde onderzoek naar faseonbalans op de laagspanningsnetten. Dat onderzoek zal onnodige knelpunten helpen in kaart te brengen van wanneer er eigenlijk capaciteit op het net is, maar de belasting onevenredig verdeeld is.

Fedet onderschrijft de maatregelen uit deze actieagenda, maar benadrukt dat uitvoering van de actieagenda en bijbehorende maatregelen de inzet van alle betrokken partijen vereist. Ook de Tweede Kamer, die hierover debatteert met de minister op woensdag 24 januari 2024.

De actieagenda bevat in totaal 58 maatregelen die inzetten op (i) het versnellen van het verzwaren en uitbreiden van de laagspanningsnetten, (ii) het verbeteren van het inzicht in de (toekomstige) belasting van de laagspanningsnetten, en (iii) en lokale afstemming van elektriciteitsvraag en -aanbod ter voorkoming van piekbelasting. Zie hier de hele actieagenda.

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief